Wie is hier nou de ondernemer: gij of ik?

De juridische ontwikkelingen rondom schijnzelfstandigheid zijn nog volop in beweging. Waar Advocaat-Generaal De Bock in september 2024 in haar advies aan de Hoge Raad oordeelde dat het ondernemerschap van chauffeurs buiten hun werkrelatie met Uber slechts een beperkte rol speelt bij de beoordeling of zij een arbeidsovereenkomst met Uber hebben, heeft de Hoge Raad op 21 februari jl. een ander standpunt ingenomen.

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
Onterechte overuren: werknemer moet €86.000 terugbetalen

Een werknemer van het Havenbedrijf Rotterdam die zonder toestemming 2000 overuren schreef, moet €85.948,87 bruto terugbetalen. Dit besliste het gerechtshof Den Haag op 26 november 2024.

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
Geen contractverlenging? Zorg dat je het écht meldt!

Werkgevers opgelet: een zakelijke e-mail naar een zieke werknemer is niet genoeg als aanzegging. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam. DHL moest alsnog een aanzegvergoeding betalen, omdat de werknemer nooit (bewust) kennis had genomen van het bericht. Wat ging er mis?

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
What’s New in 2025? Besluit wijziging lage Awf-premie

Sinds 1 januari 2020 geldt een gedifferentieerde WW-premie waarbij werkgevers minder premie betalen voor vaste contracten dan voor flexibele contracten. Het kabinet heeft in juli 2022 ingezet op nieuwe regels voor de arbeidsmarkt. Deze treden op 1 januari 2025 in werking. Het besluit biedt meer zekerheid voor werknemers en flexibiliteit voor werkgevers en draagt bij aan een evenwichtige en duurzame arbeidsmarkt.

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
What’s New in 2025? Wijziging wet tegemoetkoming loondomein

Dit wetsvoorstel introduceert belangrijke wijzigingen in de fiscale regelingen rond loonkostenvoordelen. Een centrale maatregel is de afschaffing van het lage-inkomensvoordeel (LIV) per 1 januari 2025. Naast de afschaffing van het LIV omvat het wetsvoorstel ook drie wijzigingen in de loonkostenvoordelen (LKV), waarmee werkgevers worden gestimuleerd om werknemers uit specifieke doelgroepen in dienst te nemen.

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
What’s New in 2025? Wet implementatie EU-richtlijn toereikende minimumlonen

Op 19 oktober 2022 werd Richtlijn (EU) 2022/2041 vastgesteld, gericht op toereikende minimumlonen binnen de Europese Unie. Het uitgangspunt van de Richtlijn is dat het gepast is om sociale partners te betrekken bij de vaststelling en aanpassing van het minimumloon. Dat is in Nederland al staande praktijk.

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
Handhaving wet DBA

De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 handhaven op de wet DBA. Dit betekent dat de belastingdienst weer naheffingsaanslagen loonheffingen kan opleggen als er binnen een organisatie sprake is van schijnzelfstandigheid. Wat kun je verwachten?

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
What’s New in 2025? Wet herziening bedrag ineens.

Op 8 oktober 2024 is het wetsvoorstel (Wet herziening bedrag ineens) officieel gewijzigd met als doel wetstechnische verbeteringen aan te brengen. De aanpassingen zijn een vervolg op de wijzigingen voorgesteld in de nota van wijziging van 19 januari 2023 door voormalig minister Schouten.

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
Stoeipartij op bedrijfsfeest, werkgever aansprakelijk.

Een stoeipartij tijdens een bedrijfsfeestje leidt tot letsel bij een medewerker. Is de werkgever hiervoor aansprakelijk?

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
Rechter strooit peper in de dwaling: Vaststellingsovereenkomst blijft staan ondanks restaurantplannen werknemer

Een recente uitspraak van de kantonrechter bevestigt dat een vaststellingsovereenkomst tussen een werkgever en werknemer geldig blijft, ondanks dat de werknemer plannen maakte om een eigen restaurant te openen. De werknemer was in deze omstandigheden niet verplicht om de werkgever (spontaan) te informeren over zijn voorgenomen plannen.

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
Herhaald verlengen zonder schriftelijke aanzegging: Duinrell moet aanzegvergoeding betalen (ECLI:NL:RBROT:2024:10333)

Herhaalde verlengingen ondanks een eerdere aanzegging kunnen leiden tot de verplichting om een aanzegvergoeding te betalen. Zo blijkt uit een recente uitspraak.

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
Verrassingsbezoek werkgever leidt tot een verstoorde arbeidsverhouding

In situaties van twijfel over de arbeidsongeschiktheid van een werknemer, of wanneer de werknemer de controlevoorschriften bij ziekte niet naleeft, is het raadzaam om een bedrijfsarts in te schakelen in plaats van zelf in te grijpen. Onverwachte bezoeken, hoe goedbedoeld ook, kunnen de relatie met de werknemer ernstig verstoren en leiden tot langdurige conflicten.

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
Vragen aan de Hoge Raad: is Beroepsopleiding Advocaten noodzakelijke scholing?

De beroepsopleiding advocatuur heeft momenteel te maken met juridische vraagstukken over het studiekostenbeding. Het gerechtshof heeft de Hoge Raad gevraagd of deze opleiding gezien kan worden als noodzakelijke scholing onder artikel 7:611a BW, waardoor de kosten mogelijk door de werkgever moeten worden gedragen. Dit kan grote gevolgen hebben voor zowel werkgevers als stagiair-advocaten.

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
De herplaatsingsplicht: wat zijn je verplichtingen als werkgever?

Sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid (hierna: WWZ) per 1 juli 2015 is de herplaatsingsplicht in Boek 7 BW opgenomen. Dit betekent dat een werkgever geacht wordt alles te doen wat redelijkerwijs mogelijk is om een werknemer die met ontslag wordt bedreigd, te herplaatsen. Dit betekent dat de werkgever proactief en serieus op zoek moet gaan naar geschikte functies binnen de organisatie.

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
De grens van collectieve acties tijdens drukke feestdagen: Lessen uit de PostNL-zaak

Het sociale recht op collectieve acties kan gerechtvaardigd worden beperkt als de collectieve actie dermate (maatschappelijke en financiële) gevolgen met zich meebrengt. De vraag of de decemberdrukte een gerechtvaardigde grond voor beperking kon zijn, stond centraal in een zaak tussen FNV en PostNL uit 2020.

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
Er bestaat geen recht op thuiswerken

De Rechtbank Midden-Nederland heeft in een recente uitspraak bevestigd dat werknemers geen automatisch recht hebben op volledig thuiswerken. Deze zaak betrof een notarieel medewerkster die in conflict kwam met haar werkgever omdat die van haar verlangde dat ze op kantoor werkte. Uiteindelijk leidde dit conflict tot een ernstig verstoorde arbeidsrelatie en werd de arbeidsovereenkomst ontbonden.

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
Gedrag van docent op Paarse vrijdag kost hem zijn werk

Mag je als docent je mening uiten en zo ja, binnen welke restricties? Op 3 september 2024 heeft het Hof Den Haag geoordeeld over de ontslagzaak van een docent-assistent werkzaam bij Stichting H3O. Deze werknemer was in hoger beroep gegaan na zijn ontslag vanwege zijn gedrag tijdens Paarse Vrijdag.

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
Niet verlengen contract van werkneemster met borstkanker is ernstig verwijtbaar wegens strijd met gelijke behandeling op grond van chronische ziekte en handicap.

Een werkneemster is op 14 september 2020 in dienst getreden bij Toychamp XL B.V. De arbeidsovereenkomst van werkneemster, die aan borstkanker lijdt, is niet verlengd.

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
Concurrentiebeding in de vso, kan dat altijd?

Een werknemer wilde, na het eindigen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, waarin een concurrentiebeding (in strijd met de wet, want het betrof een contract voor bepaalde tijd) stond opgenomen, voor zichzelf beginnen. Partijen sloten een vaststellingsovereenkomst, waarin een nieuw concurrentiebeding werd opgenomen waaronder mede begrepen een relatiebeding. Vervolgens spreekt de werkgever de ex-werknemer meermaals aan op overtreding van dat relatiebeding en vordert de contractuele boete. Terecht of niet?

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
Is een zieke werknemer die in het buitenland verblijft verplicht om naar Nederland af te reizen om door de bedrijfsarts gezien te worden?

Een werknemer wordt ziek als gevolg van een bedrijfsongeval. Ziek zijnde, reist de werknemer af naar Roemenië (waar hij woont) zonder toestemming van de werkgever. Mag de werkgever eisen dat de werknemer naar Nederland afreist?

Meer lezen