Gedrag van docent op Paarse vrijdag kost hem zijn werk
Op 3 september 2024 heeft het Hof Den Haag (ECLI:NL:GHDHA:2024:1530) geoordeeld over de ontslagzaak van een docent-assistent werkzaam bij Stichting H3O. Deze werknemer was in hoger beroep gegaan na zijn ontslag vanwege zijn gedrag tijdens Paarse Vrijdag.
Op 9 december 2022, tijdens Paarse Vrijdag, een dag waarop scholieren solidariteit tonen met de LHBTQIA+’ers, weigerde de werknemer een paarse armband van leerlingen, maakte een spuugbeweging naar een regenboogvlag en discussieerde met leerlingen over LHBTQIA+ kwesties. Hij deed negatieve uitspraken waaronder dat leerlingen naar de hel zouden gaan voor het uitdelen van paarse armbanden en dat de Bijbel homoseksuelen als 'ziek' beschouwt.
De werknemer beweerde dat zijn gedrag gerechtvaardigd was door zijn geloofsovertuigingen. "We zijn een Christelijke school en moeten de waarden van Gods Woord volgen", aldus de werknemer. De kantonrechter besloot zijn arbeidsovereenkomst te ontbinden vanwege een ernstige verstoring van de arbeidsrelatie. Het conflict was verergerd door media-aandacht en een demonstratie bij de school, waardoor het onoplosbaar was geworden.
In hoger beroep betoogde de werknemer dat zijn grondrechten waren geschonden en dat zijn gedrag in lijn was met zijn geloofsovertuigingen. Hij bleef volharden dat zijn gedrag op Paarse Vrijdag in lijn was met zijn geloof en dat H3O hem geen veilige werkomgeving heeft geboden. Het Hof oordeelde echter dat zijn handelen – zowel verbaal als fysiek – niet acceptabel was. Hoewel zijn uitspraken onder de vrijheid van meningsuiting en religie vallen, achtte het Hof ze onaanvaardbaar vanwege de wettelijke verplichting van de school om een veilige leeromgeving te bieden. Deze plicht volgt rechtstreeks uit art. 2.2 van de Wet voortgezet onderwijs. Wat het Hof zwaar liet meewegen, is dat de werknemer in zijn functie door leerlingen wordt gezien als een symbool van gezag. Van hem mag worden verwacht dat ook hij bijdraagt aan een veilig schoolklimaat waar leerlingen en personeel zich geaccepteerd weten, ook ten aanzien van hun seksuele geaardheid. Dat betekent dat hij zich op een respectvolle wijze tegenover hen moet uiten. Het hof bevestigde dat het ontslag terecht was.
Meer weten? Bel Kaper Nooijen Advocaten. Wij weten hoe het zit.