Stoeipartij op bedrijfsfeest, werkgever aansprakelijk.

Werkgever organiseert een bedrijfsuitje ter ere van het 25-jarig jubileum van het bedrijf. Na afloop van de middag activiteit zijn de medewerkers naar een locatie in een haven gegaan voor het diner. De tuin van die locatie grenst aan een kademuur waarlangs een lager liggende steiger ligt.  Na middernacht mengt een werknemer zich in een onsamenhangende stoeipartij van twee collega’s waarbij de een de ander in het water probeert te duwen. Op een gegeven moment mengt de bestuurder zich in deze stoeipartij en geeft hij drie wankelende en elkaar vasthoudende mannen een stevige zet in de richting van de steiger. Als gevolg hiervan vallen de werknemer en zijn twee collega’s gelijktijdig van de kademuur op de steiger. De werknemer loopt daarbij letsel op.

 Is hier sprake van een ongeval dat plaatshad in de uitoefening van de werkzaamheden? De kantonrechter vond van wel in de uitspraak van de rechtbank midden Nederland 12 november 2024 (ECLI:NL:RBMNE:2024:6380). Het bijwonen van een bedrijfsfeest, zeker bij een wat kleiner bedrijf (zoals dit was) voelt als sociale verplichting. Het uitje van plaats op een reguliere werkdag. Er was geen specifieke aanmeldprocedure voor, iedereen werd verondersteld aanwezig te zijn.

Het begrip arbeidsplaats moet volgens de kantonrechter ook ruim worden uitgelegd. Daar doet de omstandigheid dat het bedrijfsuitje op een feestlocatie plaats vond niet aan af. De werkgever had hier een zorgplicht. Met adequaat toezicht had het ongeval kunnen worden voorkomen (en van het feest aankondigen, het gebruik van de vrij te pakken drank inperken enzovoorts).

De werkgever wordt hier aansprakelijk geacht.

 Meer weten? Bel Kaper Nooijen Advocaten. Wij weten hoe het zit.

Roos VerhoorenNieuws