Verrassingsbezoek werkgever leidt tot een verstoorde arbeidsverhouding
Wanneer een werknemer zich ziekmeldt, kan de werkgever soms de neiging hebben om een verrassingsbezoek te brengen om de situatie persoonlijk te beoordelen. Hoewel dit vaak goed bedoeld is, blijkt uit recente rechtspraak dat dergelijke bezoeken een negatieve invloed kunnen hebben op de arbeidsrelatie. Dit kan in sommige gevallen zelfs leiden tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst, zoals recent bevestigd door een kantonrechter (ECLI:NL:RBLIM:2024:6499).
Casus
Een werknemer, werkzaam als docent aan een MBO-opleiding voor tandartsassistentes en tevens eigenaar van een tandartspraktijk, meldde zich ziek via WhatsApp. Ondanks herhaaldelijke berichten van de leidinggevende, bleef een reactie uit. De volgende dag besloot de leidinggevende onaangekondigd een bezoek te brengen aan de tandartspraktijk van de werknemer. Toen bleek dat de werknemer niet aanwezig was, vroeg de leidinggevende aan de assistente naar de gezondheid en de verwachte duur van de afwezigheid van de werknemer. De werknemer was hier niet van gediend en liet dit blijken.
Bij terugkeer op de werkvloer uitte de werknemer opnieuw zijn ongenoegen over het onaangekondigde bezoek en vroeg naar de intenties ervan. De leidinggevende gaf aan dat zij bezorgd was omdat er geen reactie was gekomen op haar berichten. Ondanks het voorstel van de leidinggevende om de situatie in een gesprek te bespreken, wees de werknemer dit af. Vervolgens meldde de werknemer zich opnieuw ziek. De bedrijfsarts concludeerde echter dat er geen sprake was van ziekte, maar van een verstoorde arbeidsrelatie. Een poging tot mediation mislukte, waarna de werkgever de kantonrechter verzocht om de arbeidsovereenkomst te ontbinden vanwege een ernstig verstoorde arbeidsrelatie.
Oordeel van de kantonrechter
De kantonrechter oordeelde dat er al langere tijd spanningen bestonden tussen de partijen, voornamelijk door meningsverschillen over de wijze van lesgeven. Hoewel deze meningsverschillen mogelijk nog oplosbaar waren, heeft het onaangekondigde bezoek van de leidinggevende de arbeidsrelatie onherstelbaar beschadigd. De rechter benadrukte dat de leidinggevende zorgvuldiger had moeten handelen, maar ook dat de werknemer niet heeft bijgedragen aan een oplossing door gesprekken af te wijzen. De rechter concludeerde dat het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst gerechtvaardigd was, zonder toekenning van een billijke vergoeding, aangezien het handelen van de werkgever niet als ernstig verwijtbaar werd beschouwd.
Voor de praktijk
In situaties van twijfel over de arbeidsongeschiktheid van een werknemer, of wanneer de werknemer de controlevoorschriften bij ziekte niet naleeft, is het raadzaam om een bedrijfsarts in te schakelen in plaats van zelf in te grijpen. Onverwachte bezoeken, hoe goedbedoeld ook, kunnen de relatie met de werknemer ernstig verstoren en leiden tot langdurige conflicten. Door het onverwachte bezoek zijn de verhoudingen in dit geval verder op de spits gedreven, wat voor de kantonrechter de belangrijkste reden voor ontbinding vormde. Daarbij speelde de halsstarrige houding van de werknemer ook een grote rol.