Geen contractverlenging? Zorg dat je het écht meldt!
Werkgevers opgelet: een zakelijke e-mail naar een zieke werknemer is niet genoeg als aanzegging. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam. DHL moest alsnog een aanzegvergoeding betalen, omdat de werknemer nooit (bewust) kennis had genomen van het bericht. Wat ging er mis?
Casus
De werknemer in deze zaak had een tijdelijk contract bij DHL. Eind april kreeg ze mondeling te horen dat haar contract niet verlengd zou worden. Een paar dagen later, op 1 mei, meldde ze zich ziek. Diezelfde dag stuurde DHL een e-mail met de schriftelijke bevestiging van de aanzegging naar haar zakelijke e-mailadres. Maar de werknemer las de mail niet en reageerde nergens op.
DHL vond dat zij hiermee had voldaan aan de aanzegplicht: de werknemer had nog een werkende e-mail en had, volgens de werkgever, haar mailbox moeten checken. Maar de kantonrechter dacht daar anders over.
Oordeel van de kantonrechter
De rechter oordeelde dat DHL een risico had genomen door alleen een zakelijke e-mail te sturen, nu werknemer zich ziek had gemeld. Er waren namelijk genoeg alternatieven om zeker te weten dat de werknemer het bericht had ontvangen. De werkgever had bijvoorbeeld:
• Een WhatsApp-bericht kunnen sturen met de vraag of ze haar zakelijke e-mail had gecheckt;
• Een brief naar haar privéadres kunnen sturen met een track & trace-bevestiging;
• Een telefoontje kunnen plegen.
De rechter benadrukte hierbij dat werkgever een wereldwijde bezorger van post en pakketten is, en hem dus een scala aan manieren in de weg stond om te zorgen dat werknemer de aanzegbrief daadwerkelijk zou ontvangen. Omdat DHL niet kon bewijzen dat de werknemer de aanzegging had ontvangen, moest de werkgever alsnog een aanzegvergoeding betalen.
Les voor werkgevers: zekerheid boven alles
Deze zaak laat zien dat werkgevers beter een extra stap kunnen zetten als ze een contract niet verlengen. Alleen mondeling melden is niet genoeg, en zelfs een zakelijke e-mail kan onvoldoende zijn—zeker als de werknemer ziek thuis zit. Wil je problemen (en extra kosten) voorkomen? Zorg dan dat je de schriftelijke aanzegging via een duidelijk en aantoonbaar kanaal verstuurt.
Meer weten? Bel Kaper Nooijen Advocaten. Wij weten hoe het zit.