Concurrentiebeding in de vso, kan dat altijd?

Een werknemer wilde, na het eindigen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, waarin een concurrentiebeding (in strijd met de wet, want het betrof een contract voor bepaalde tijd) stond opgenomen, voor zichzelf beginnen. Partijen sloten een vaststellingsovereenkomst, waarin een nieuw concurrentiebeding werd opgenomen waaronder mede begrepen een relatiebeding. Vervolgens spreekt de werkgever de ex-werknemer meermaals aan op overtreding van dat relatiebeding en vordert de contractuele boete. Terecht of niet?

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
Is een zieke werknemer die in het buitenland verblijft verplicht om naar Nederland af te reizen om door de bedrijfsarts gezien te worden?

Een werknemer wordt ziek als gevolg van een bedrijfsongeval. Ziek zijnde, reist de werknemer af naar Roemenië (waar hij woont) zonder toestemming van de werkgever. Mag de werkgever eisen dat de werknemer naar Nederland afreist?

Meer lezen
Is een werknemer verplicht in te stemmen met mediation, als duidelijk is dat de insteek van die mediation beëindiging is?

Is een werknemer verplicht in te stemmen met mediation, als duidelijk is dat de insteek van die mediation beëindiging is? Deze vraag lag voor aan het gerechtshof Den Haag, die hier in een op 21 augustus 2024 gepubliceerde uitspraak haar licht over laat schijnen (JAR 2024/2015).

Meer lezen
Ontslag werkneemster door dreigementen van partner

De kantonrechter Amsterdam deed recent een opvallende uitspraak in een niet alledaagse ontslagzaak van een zieke werkneemster. Een werkgever die zich toespitst op het bij elkaar brengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt voor IT-professionals, mocht namelijk haar zieke werkneemster ontslaan vanwege wangedrag van haar partner.

Meer lezen
Modernisering concurrentiebeding: met salarisgrens?

Het Wetsvoorstel Modernisering concurrentiebeding gaat over de aanscherping van de regels rondom het concurrentiebeding. Onlangs heeft de wetgever onderzocht of het wenselijk is om aan het wetsvoorstel toe te voegen dat concurrentiebedingen niet zijn toegestaan tot een salarisgrens van 1,5 x modaal. Oftewel € 66.000,- per jaar (fulltime). In een Kamerbrief van 17 juni jl. presenteerde Minister van Gennip de resultaten van het onderzoek.

Meer lezen
Verwijtbaar handelen werknemer vanwege niet verstrekken opgave nevenwerkzaamheden

Een werkgever mag nevenwerkzaamheden enkel verbieden op grond van een objectieve reden. Om vast te kunnen stellen of hiervan sprake is, mag de werkgever echter van de werknemer verlangen dat hij een concrete opgave doet van zijn of haar nevenwerkzaamheden. Doet de werknemer dit niet, dan kán dat een redelijke grond voor ontbinding kan opleveren.

Meer lezen
Ontslag op staande voet wegens verzwijgen van tweede baan.

In een ‘juicy’ uitspraak oordeelt Rechtbank Den Haag dat het ontslag op staande voet van het ministerie van Buitenlandse zaken terecht is gegeven, vanwege het feit dat de werkneemster tijdens volledige arbeidsongeschiktheid wel werkzaam was voor een andere werkgever, zonder hiervan melding te maken.

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
Oei- foei – doei!

Een werknemer wordt op staande voet ontslagen vanwege overtreding van het ‘’oei, foei, doei-beleid’’ dat bij de werkgever geldt. Dit wordt ook wel een ‘three strikes and you’re out’-beleid genoemd.

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
Onbevoegde leidinggevende doet mondelinge toezegging contractverlenging: heeft de werknemer recht op contract?

Een werknemer krijgt de toezegging van zijn leidinggevende dat zijn arbeidsovereenkomst wordt verlengd. Later blijkt dat de leidinggevende niet bevoegd was om een dergelijke toezegging te doen. Mag de werknemer in zo’n geval gerechtvaardigd vertrouwen op de toezegging die door de leidinggevende is gedaan? En kan de werkgever aan de toezegging worden gehouden?

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
Zzp vanaf 01-01-2025

Dat de overheid het aantal zzp’ers drastisch wil verlagen en een einde aan het schijnzelfstandigheid wil maken, is duidelijk. De praktijk is evenwel weerbarstig en de kwalificatie van een arbeidsrelatie uitdagend. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven…

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
De kater komt later…

Kan je als werknemer op staande voet ontslagen worden vanwege het schenken van alcohol op een eindejaarsborrel? Ja, dit overkwam onlangs een filiaalmanager van de Lidl. Hij had een eindejaarsborrel in de supermarktvestiging gehouden voor de werknemers. Er is alcohol gedronken op die borrel terwijl dit in strijd is met de regels van Lidl.

Meer lezen
Onterechte loonstop leidt tot verwijderen waarschuwingsbrief uit personeelsdossier

Indien een werkgever zich bij het toevoegen van informatie aan het personeelsdossier niet als goed werkgever gedraagt, in strijd met andere regelgeving (zoals de AVG) handelt, kan de werknemer zich daartegen verzetten. Dat gebeurde onlangs in een ietwat opmerkelijke uitspraak van Rechtbank Midden-Nederland van 12 maart 2024 (ECLI:NL:RBMNE:2024:1447).

Meer lezen
Werkgevers, let op uw informatieplicht bij vervallen van wettelijke vakantiedagen!

Wettelijke vakantiedagen vervallen een half jaar na het jaar waarin ze zijn opgebouwd… Tenzij de werkgever niet voldoet aan de zorg- en informatieverstrekkingsplicht. In een recente zaak moest een werkgever een ex-werknemer ruim € 62.000,- aan sinds 2012 (!) openstaande vakantiedagen uitbetalen.

Meer lezen
Proeftijd kent geen tijd

Het uitgangspunt is dat een werkgever vrij is om een arbeidsovereenkomst met een werknemer op te zeggen tijdens de proeftijd en daarvoor geen redelijke grond hoeft te hebben. In sommige gevallen is er echter strijd met goed werkgeverschap of misbruik van recht…

Meer lezen
Wet verduidelijking arbeidsrelaties en rechtsvermoeden op de lange baan

De internetconsultatie van het Wetsvoorstel Verduidelijking arbeidsrelaties en rechtsvermoeden is gesloten. Deze consultatie heeft evenwel geleid tot ruim 1100 reacties (!). Aan minister Van Gennip nu de schone taak al deze reacties te bestuderen en, indien nodig, het wetsvoorstel te verbeteren.

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
There is no such thing as too much cheese?

Bezint voor u pint…de rechtbank Oost-Brabant (Den Bosch) moest op 8 februari 2024 (vindplaats: ECLI:NL:RBOBR:2024:557) oordelen over een ontslag op staande voet van een bestuurder, die grote hoeveelheden privé uitgaven op kosten van de werkgeefster had gedaan;

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
Demotie in plaats van ontslag?

Als het meerdere mag (ontslag op staande voet) mag het mindere ook (demotie), is een veelgehoorde stelling. De rechtbank Limburg maakt hier in zijn uitspraak van 21 februari 2024 (ECLI:NL:RBLIM:2024:782) echter korte metten mee.

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
EU-richtlijn over platformwerk

De EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over de bescherming van de rechten van platformwerkers. Met deze regeling wordt schijnzelfstandigheid tegengegaan. Er zijn 7 criteria ontwikkeld. Voldoet een werker aan 3 of meer, dan wordt de werker geacht werknemer te zijn.

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
Reminder: ook voor Statutair Directeuren geldt de herplaatsingsplicht

Op het onvoldoende onderzoeken of een Statutair Directeur, voor wie op de a-grond (bedrijfseconomische redenen) een ontslagbesluit wordt genomen, kan worden herplaatst staat de sanctie van een (forse) billijke vergoeding. De kantonrechter Amsterdam oordeelde op 16 november 2023 (ECLI:NL:RBAMS:2023:7710) over zo’n situatie.

Meer lezen