Een veel gehoorde vraag in onze beroepspraktijk is de vraag welke dagen van het jaar nou officieel gelden als verplichte vrije dagen. Wat de wét zegt over vrije en feestdagen legt arbeidsrecht advocaat Simone Kaper je in deze video uit.
Meer lezenBij vrijstelling van werk voorafgaand aan ontslag denken de meeste mensen aan de onderhandelde vrijstelling bij een beëindiging met wederzijds goedkeuren. De vrijstelling van werk kan echter ook voorkomen in andere situaties.
Meer lezenDe Wet Arbeidsmarkt in Balans is een nieuw middel van het kabinet bedoeld om de kloof tussen vast en flexwerk te verkleinen. Maar wat is het precies? En wanneer kunnen we hem verwachten?
Meer lezenIn deze Prinsjesdagspecial staan de belangrijkste voorstellen uit het Belastingplan 2019 en aanvullende wetsvoorstellen voor je op rij. Download de pdf versie of lees hier meer over de volgende onderwerpen:maatregelen ondernemingen; maatregelen werkgever; maatregelen internationale situaties; maatregelen eigen woning; maatregelen btw & accijnzen; maatregelen auto & mobiliteit; maatregelen (vermogende) particulieren; overige maatregelen.
Meer lezenIn deze video behandelt Annelyn Aldenkamp twee nieuwe wetsvoorstellen die nu nog niet van kracht zijn, maar waarmee al wel rekening gehouden kan worden.
Meer lezenRegelmatig wordt er geprocedeerd over de vraag of er in een specifiek geval werkzaamheden worden verricht op basis van een overeenkomst van opdracht of op basis van een arbeidsovereenkomst. Deze vraag is door de komst van de platformeconomie nog actueler geworden.
Meer lezenMet de invoering van de WWZ zou het ontslagrecht goedkoper worden. Dit had te maken met de nieuwe, veelal lagere transitievergoeding die de daarvoor gebruikte kantonrechtersformule zou vervangen. Deze kantonrechtersformule echter, was lang niet altijd van toepassing, terwijl het in de nieuwe situatie zelfs kan voorkomen dat bij ontslag op staande voet een transitievergoeding verschuldigd is. Linda Evers praat je bij over het thema ontslag op staande voet en de transitievergoeding.
Meer lezenDe Wet flexibel werken is er al sinds 2016. Toch is er bij werkgevers nog steeds veel onduidelijkheid over de wet. We krijgen regelmatig vragen over de termijnen en formele eisen die de wet aan de werkgever stelt. Arbeidsrecht advocate Annelyn Aldenkamp neemt je kort mee door de ins en out van de Wfw. Voor wie is de wet bedoeld, wat zijn de termijnen en wettelijke eisen om rekening mee te houden en waar liggen de risico's en aandachtspunten voor de werkgever?
Meer lezenMet enige regelmaat worden werkgevers benaderd door ex- werknemers met het verzoek referenties te verstrekken aan de potentiële nieuwe werkgever. Dit zal over het algemeen geen hoofdbrekens opleveren, maar wat nu als die oud werkgever helemaal niet zo tevreden was over de betreffende werknemer? Moet of mag je de potentiële werkgever dat dan vertellen of ben je verplicht een positieve referentie af te geven? Bovendien, hoe verhoudt zich het geven van referenties met de onlangs in werking getreden Algemene Verordening Gegevensbescherming?
Meer lezenMet de toenemende krapte op de arbeidsmarkt, de grote vraag naar arbeidskrachten stappen werknemers steeds gemakkelijker over naar een andere werkgever. Het opnemen van een goed en rechtsgeldig concurrentiebeding wordt daarmee belangrijker dan ooit. Arbeidsrecht advocate Linda Evers neemt je mee in de regels en jurisprudentie omtrent het concurrentiebeding.
Meer lezenPrecies zeven jaar geleden, op 1 augustus 2011, startten wij, Simone Kaper en Susan Nooijen, het kantoor Kaper Nooijen Advocaten.
Meer lezenWerknemers die door een wijziging van standplaats van 31 km reistijd naar 136 km reistijd gaan, hebben recht op een gedeeltelijke compensatie van de reiskosten en reisuren. Dat heeft het Gerechtshof Den Bosch recentelijk besloten. Hoe zit het ook alweer met het wijzigen van de standplaats? Is een wijziging van de standplaats aan te merken als een wijziging van de arbeidsvoorwaarden en is compensatie van de reiskosten dan gerechtvaardigd?
Meer lezenOp 18 januari 2018 kwam bij de kantonrechter te Zaanstad de vraag aan de orde hoe moet worden omgegaan met tijdens de loondoorbetalingsperiode opgebouwde vakantiedagen die door de werknemer zijn opgenomen na het einde van de loondoorbetalingsverplichting. Bestaat er in dat geval nog wel een verplichting tot het betalen van loon over de vakantiedagen?
Meer lezenDe tekst van artikel 7:673 BW in combinatie met de niet zo consequente uitspraken van de wetgever tijdens de totstandkoming van de WWZ heeft de nodige vragen opgeroepen over de verschuldigdheid van de transitievergoeding in gevallen waarin sprake is van een rechtsgeldig gegeven ontslag op staande voet. Immers, de arbeidsovereenkomst eindigt op initiatief van de werkgever. Is in het geval dat sprake is van een dringende reden de uitzondering van lid 7 (ernstig verwijtbaar handelen) een gegeven of is de transitievergoeding zelfs in dat geval verschuldigd?
Meer lezenOf een schorsing geoorloofd is hangt onder meer af van de bepalingen die hierover in de arbeidsovereenkomst, het personeelshandboek of de cao opgenomen zijn. Als de bevoegdheid tot schorsing daar contractueel is vastgelegd, dien je de daarvoor bepaalde regels te volgen die ontleend moeten worden aan de jurisprudentie.
Meer lezenHet vakantiegeld komt er weer aan. Maar hoe zit het ook al weer met de regels omtrent het vakantiegeld. Wat moet en wat mag? Een kort overzicht over het vakantiegeld tref je onderstaand aan.
Meer lezenHet kan je bijna niet zijn ontgaan: de Algemene Verordening Persoonsgegevens, de AVG, komt eraan. Deze wet brengt ingrijpende wijzigingen mee op het gebied van privacy recht en geldt voor elke onderneming, groot of klein.
Meer lezenBij een ongeldige opzegging van een arbeidsovereenkomst door een werkgever kan de rechter de werkgever veroordelen de arbeidsovereenkomst te herstellen, dan wel een billijke vergoeding te betalen. Kiest de rechter voor herstel van de arbeidsovereenkomst, dan bepaalt de rechter daarbij het moment waarop hersteld moet worden. De datum waartegen hersteld moet worden is niet altijd de datum waarop de arbeidsovereenkomst door de “foutieve” opzegging is geëindigd. Wat moet er dan gebeuren in de tussenliggende periode? Moet er bijvoorbeeld een betaling worden gedaan aan de werknemer vanwege het gemis aan loon? Is de rechter verplicht hier iets over te zeggen? In de woorden van de wetgever: is de rechter verplicht voorzieningen te treffen?
Meer lezenOp 1 januari 2018 is de WML op belangrijke punten gewijzigd, met name op het gebied van overwerk en stukloon. In dit artikel stippen we de belangrijkste wijzigingen aan.
Meer lezenBeiden werkten ze voor moederbedrijf A.S. Watson, de één bij het Kruidvat en de ander bij ICI Paris XL, beiden zijn ze ontslagen op staande voet. Daar houden de overeenkomsten echter op want het ene ontslag op staande voet houdt stand en het andere niet. Hoe kan dat?
Meer lezen