Wet minimumloon minimumvakantiebijslag (WML) per 1 januari 2018

WML-minimumloon-minimumvakantiebijslag.jpeg

Op 1 januari 2018 is de WML op belangrijke punten gewijzigd, welke wijzigingen onmiddellijke werking hebben. In dit artikel stippen we de belangrijkste wijzigingen (overwerk en stukloon) aan.

Voor 1 januari 2018 behoefde bij de beoordeling van de vraag of een werknemer minimaal het wettelijk minimumloon ontving enkel gekeken te worden naar de contractuele wekelijkse arbeidsduur van de werknemer. Per 1 januari 2018 dient echter ook het overwerk dat door de werknemer wordt verricht in deze beoordeling te worden betrokken (artikel 13a lid 1 WML). Werkt een werknemer met een wekelijkse arbeidsduur van 40 uur maandelijks 5% over, dan dient hij minimaal 105% van het wettelijk minimumloon per maand te verdienen. Verdient de werknemer minder, dan kan de werknemer het meerdere bij zijn werkgever vorderen.

De WML legt voortaan tevens tijd-voor-tijd afspraken aan banden. Het risico van een tijd-voor-tijd regeling zit hem erin dat een werknemer de vrije tijd die hij in ruil kreeg voor zijn overwerk niet opneemt in de betalingsperiode waarin het overwerk is verricht. Dit zou erop neer komen dat de werknemer, rekening houdend met overwerkuren, per saldo alsnog over die betalingsperiode minder verdient dan het minimumloon. Om ervoor te zorgen dat deze situatie niet te lang voortduurt is in artikel 13a lid 4 WML thans bepaald dat de tijd-voor-tijd uren dienen te worden opgenomen uiterlijk vóór 1 juli van het jaar volgend op het jaar dat de tijd-voor-tijd uren zijn opgebouwd. Gebeurt dat niet, dan moeten de overuren alsnog worden uitbetaald. Hetzelfde geldt wanneer sprake is van een einde van de arbeidsovereenkomst terwijl de tijd-voor-tijd uren nog niet zijn opgenomen. Ook dan dienen de uren alsnog te worden uitbetaald.

Doordat overwerk nu onder het loonbegrip van artikel 6 WML valt, dient ook over het overwerk 8% vakantiebijslag te worden betaald. Afwijking bij cao is beperkt mogelijk.

Wordt de werknemer beloond op basis van stukloon (loon per afgeleverd stuk werk), dan dient de werknemer per gewerkt uur gemiddeld minimaal het minimumuurloon te ontvangen (artikel 12 lid 6 WML). Werkgevers dienen dan ook het aantal uren te registreren dat werknemers aan het werk zijn en het loon dat zij daar gemiddeld mee verdienen. Voor bepaalde sectoren zijn afwijkingen van deze regel toegestaan.

Weten wat de wetswijziging voor jou betekent? Neem vrijblijvend contact met ons op.