Is een werkgever verplicht een positieve referentie te geven over zijn ex-werknemer?
Met enige regelmaat worden werkgevers benaderd door ex- werknemers met het verzoek referenties te verstrekken aan de potentiële nieuwe werkgever. Dit zal over het algemeen geen hoofdbrekens opleveren, maar wat nu als die oud werkgever helemaal niet zo tevreden was over de betreffende werknemer? Moet of mag je de potentiële werkgever dat dan vertellen of ben je verplicht een positieve referentie af te geven? Bovendien, hoe verhoudt zich het geven van referenties met de onlangs in werking getreden Algemene Verordening Gegevensbescherming?
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2018:7492) heeft op 21 augustus 2018 op bovengenoemde vragen recent antwoord gegeven. Het betrof hier een docent Duits die zijn ex- werkgever zonder voorafgaand overleg als referent had opgegeven en uiteindelijk als gevolg van een negatieve referentie van zijn ex-werkgever niet werd aangenomen bij zijn potentiële werkgever, eveneens een onderwijsinstelling.
Het Gerechtshof oordeelde dat wanneer een sollicitant zijn oude werkgever opgeeft als referent, deze sollicitant daarmee toestemming geeft voor het afgeven van gegevens over zijn persoon en zijn functioneren. Toestemming van de sollicitant is in het kader van de recent in werking getreden Algemene Verordening Gegevensbescherming verplicht. Wanneer een sollicitant niet wil dat bepaalde negatieve informatie over hem wordt verstrekt, dient hij dit expliciet aan te geven bij zijn ex-werkgever.
Het door de referent achterhouden van noodzakelijke informatie kan onzorgvuldig handelen jegens de potentiële, nieuwe werkgever opleveren. Dit betekent dat de oude werkgever door het achterhouden van noodzakelijke informatie over zijn ex-werknemer aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade die de nieuwe werkgever daardoor lijdt. De referent is immers verplicht een correct beeld van de sollicitant bij een potentiële nieuwe werkgever te schetsen.
In de onderhavige zaak had de referent aan de potentiële werkgever verteld dat de arbeidsovereenkomst door de referent was beëindigd, dat er meldingen uit een vorig dienstverband waren dat leerlingen en ouders zich niet op hun gemak voelden, dat er ook bij referent meldingen kwamen van leerlingen die angstig waren voor één op één contact, maar dat er binnen de arbeidsrelatie met de referent geen echte incidenten waren voorgevallen. Ook is aangegeven dat werknemer bij indiensttreding bij de referent geen melding had gemaakt van de vorige dienstbetrekking waar de werknemer op staande voet was ontslagen.
Werkgever heeft met het delen van de betreffende informatie niet onzorgvuldig of onrechtmatig gehandeld. Het was nodig om de betreffende informatie te delen om leerlingen te beschermen tegen mogelijk ongewenst gedrag van docenten.
Tip: Wordt je weleens door een ex-werknemer als referent aangewezen? Houd dan rekening met de AVG en schets een zo correct mogelijk beeld van hem of haar bij de potentiële werkgever. Houd geen noodzakelijke informatie achter, je kunt aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade die de nieuwe werkgever daardoor lijdt. Wanneer jouw ex-werknemer expliciet aangeeft dat bepaalde informatie niet gedeeld mag worden, maak dan de afweging of je nog wel een referentie wenst af te geven.