Berichten van WHITE B.V.
Rechtvaardigen financiële problemen door de coronacrisis een eenzijdige wijziging van de arbeidsvoorwaarden?

De rechtbank Rotterdam heeft op 15 april 2021 in een uitspraak geoordeeld over het eenzijdig wijzigen van de arbeidsvoorwaarden van werknemers als gevolg van liquiditeitsproblemen door de coronacrisis. Werkgever wilde een beloofde loonsverhoging uitstellen, de opbouw van bovenwettelijke vakantiedagen stopzetten en een deel van de vakantiedagen zou verplicht opgenomen moeten worden. Volgens de werknemers was de doorgevoerde eenzijdige wijziging van de arbeidsvoorwaarden onrechtmatig

Meer lezen
Het instructierecht van de werkgever in tijden van het coronavirus

Door het aantal toenemende coronabesmettingen zitten we inmiddels in de beruchte tweede golf. De overheid heeft een dringend advies gegeven om mondkapjes te dragen in publieke ruimtes en ook thuiswerken is –indien mogelijk- weer de norm. Dit leidt tot allerlei vragen bij werkgevers.

Meer lezen
COVID-19WHITE B.V.corona
Let op: loondoorbetalingsplicht tijdens quarantaine

Nederland is, net als de rest van de wereld, al een aantal maanden in de ban van het coronavirus. Naast alle vragen over onder andere een eventuele mondkapjesplicht, de anderhalve meter samenleving en een vaccin brengt het ook arbeidsrechtelijke vragen met zich mee. Zeker nu veel werknemers op vakantie gaan. Wanneer moet een werkgever het loon doorbetalen? En hoe zit het met de loondoorbetalingsplicht als een werknemer in ‘gezinsquarantaine’ moet?

Meer lezen
COVID-19WHITE B.V.corona
Hoe zit het met de vaste reiskostenvergoeding en de nu thuiswerkende werknemer?

Veel werkgevers betalen aan hun werknemers een reiskostenvergoeding. Die betaling van reiskostenvergoeding is dan gebaseerd op afspraken in de individuele arbeidsovereenkomst, een arbeidsvoorwaardenregeling of de cao. Maar hoe zit dat nu met de werknemer die helemaal geen reiskosten maakt, omdat hij thuiswerkt?

Meer lezen
Mag een werknemer zijn reeds vastgestelde vakantie intrekken?

Veel werknemers zijn daarom bezig om hun reeds aangevraagde vakantiedagen alsnog in te trekken bij hun werkgever. Echter, nu er daarnaast ook sprake is van minder werk en een verminderde liquiditeitspositie bij veel werkgevers, is dit vaak niet wenselijk.

Meer lezen
Werktijdverkorting en de loondoorbetalingsverplichting: hoe zit het?

Bedrijven vragen massaal werktijdverkorting (WTV) aan voor hun personeel, wegens de situatie die door het Coronavirus is ontstaan. De communicatie van de Rijksoverheid, en ook van het UWV, over de WTV-regeling, is dat de werkgevers het loon volledig doorbetalen en ter – gedeeltelijke – compensatie een WW-uitkering ontvangen voor de uren dat met ontheffing niet gewerkt wordt.

Meer lezen
Corona crisis, wat te doen als werkgever?

Het wordt steeds duidelijker hoe groot de gevolgen van het Coronavirus op de wereldwijde economie, maar ook op de economie van onze provincie (Brabant) zullen zijn. Voor veel ondernemingen zal de Coronacrisis onmiddellijk druk leggen op de ontwikkeling van de liquiditeit. De druk op de overheid neemt toe om de economische pijn van het Coronavirus te verzachten.

Meer lezen
Corona en werktijdverkorting

Het Coronavirus grijpt steeds verder om zich heen en heeft een flinke economische impact. In bijzondere situaties stelt de overheid de mogelijkheid open voor werkgevers om werktijdverkorting aan te vragen. Dit is nu ook mogelijk om de economische gevolgen op te vangen van de uitbraak van het Coronavirus.

Meer lezen
[VIDEO] Het arbeidscontract: veel gemaakte fouten

Bij het vastleggen van afspraken in arbeidscontracten gaat het helaas veel te vaak mis. Kleine foutjes kunnen je als werkgever duur komen te staan. In deze video licht arbeidsrecht advocaat Simone Kaper een aantal 'klassieke missers' toe.

Meer lezen
[VIDEO] De disfunctionerende werknemer

Wanneer een werknemer onvoldoende functioneert wil je als werkgever kunnen ingrijpen. Wanneer is een dossier voldoende om een werknemer te kunnen ontslaan?Arbeidsrecht specialist Simone Kaper behandelt in deze video de wettelijke kaders en belangrijkste aandachtspunten.

Meer lezen
Compensatie transitievergoeding langdurig arbeidsongeschikten

Een transitievergoeding is op grond van de wet ook verschuldigd wanneer een arbeidsovereenkomst wordt beëindigd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Op 1 april 2020 zal een nieuwe wet in werking treden die voorziet in een compensatie voor werkgevers. Hoe je aanspraak kunt maken op deze compensatie wordt in dit artikel toegelicht.

Meer lezen
[VIDEO] Eenzijdig wijzigen arbeidsovereenkomst

Het eenzijdig wijzigen van de arbeidsovereenkomst is een onderwerp waarover wij als kantoor regelmatig vragen krijgen en waarmee veel werkgevers vroeg of laat te maken krijgen. Er kunnen zich ten slotte altijd wijzigingen of veranderingen voordoen, waardoor de in de arbeidsovereenkomst vastgestelde voorwaarden gewijzigd moeten worden. Gaat de werknemer akkoord met de benodigde wijzigingen, dan is er natuurlijk niets aan de hand. Maar wat te doen wanneer een werknemer niet akkoord gaat? Welke rechten heb je dan? Annelyn bespreekt het onderwerp in deze video aan de hand van juridische kaders en praktijkvoorbeelden.

Meer lezen
[VIDEO] Eenzijdig wijzigen arbeidsovereenkomst

Het eenzijdig wijzigen van de arbeidsovereenkomst is een onderwerp waarover wij als kantoor regelmatig vragen krijgen en waarmee veel werkgevers vroeg of laat te maken krijgen. Er kunnen zich ten slotte altijd wijzigingen of veranderingen voordoen, waardoor de in de arbeidsovereenkomst vastgestelde voorwaarden gewijzigd moeten worden.

Meer lezen
Transitievergoeding bij deeltijd ontslag

Een arbeidsovereenkomst kan niet gedeeltelijk worden opgezegd of ontbonden. Wanneer in de praktijk de arbeidsduur wordt verminderd, gebeurt dat door de bestaande arbeidsovereenkomst te beëindigen en een nieuwe arbeidsovereenkomst te sluiten. Wat we doorgaans “deeltijd ontslag” noemen, betreft in feite een volledig ontslag. Maar wat betekent dat voor de transitievergoeding?

Meer lezen
[VIDEO] De wet over feestdagen

Een veel gehoorde vraag in onze beroepspraktijk is de vraag welke dagen van het jaar nou officieel gelden als verplichte vrije dagen. Wat de wét zegt over vrije en feestdagen legt arbeidsrecht advocaat Simone Kaper je in deze video uit.

Meer lezen
[VIDEO] Vrijstelling van werk voorafgaand aan ontslag

Bij vrijstelling van werk voorafgaand aan ontslag denken de meeste mensen aan de onderhandelde vrijstelling bij een beëindiging met wederzijds goedkeuren. De vrijstelling van werk kan echter ook voorkomen in andere situaties.

Meer lezen
[VIDEO] Wet Arbeidsmarkt in Balans

De Wet Arbeidsmarkt in Balans is een nieuw middel van het kabinet bedoeld om de kloof tussen vast en flexwerk te verkleinen. Maar wat is het precies? En wanneer kunnen we hem verwachten?

Meer lezen
Prinsjesdagspecial - Belastingplan 2019

In deze Prinsjesdagspecial staan de belangrijkste voorstellen uit het Belastingplan 2019 en aanvullende wetsvoorstellen voor je op rij. Download de pdf versie of lees hier meer over de volgende onderwerpen:maatregelen ondernemingen; maatregelen werkgever; maatregelen internationale situaties; maatregelen eigen woning; maatregelen btw & accijnzen; maatregelen auto & mobiliteit; maatregelen (vermogende) particulieren; overige maatregelen.

Meer lezen
WHITE B.V.Artikel
[VIDEO] Nieuwe wetgeving

In deze video behandelt Annelyn Aldenkamp twee nieuwe wetsvoorstellen die nu nog niet van kracht zijn, maar waarmee al wel rekening gehouden kan worden.

Meer lezen