Door het aantal toenemende coronabesmettingen zitten we inmiddels in de beruchte tweede golf. De overheid heeft een dringend advies gegeven om mondkapjes te dragen in publieke ruimtes en ook thuiswerken is –indien mogelijk- weer de norm. Dit leidt tot allerlei vragen bij werkgevers.
Meer lezenNederland is, net als de rest van de wereld, al een aantal maanden in de ban van het coronavirus. Naast alle vragen over onder andere een eventuele mondkapjesplicht, de anderhalve meter samenleving en een vaccin brengt het ook arbeidsrechtelijke vragen met zich mee. Zeker nu veel werknemers op vakantie gaan. Wanneer moet een werkgever het loon doorbetalen? En hoe zit het met de loondoorbetalingsplicht als een werknemer in ‘gezinsquarantaine’ moet?
Meer lezenVeel werknemers werken nu noodgedwongen thuis tijdens de Coronacrisis. Het risico daarvan is dat de digitale beveiliging misschien minder goed op orde is dan op de werkvloer en dat daardoor privacygevoelige gegevens gelekt worden. Ook zijn er hackers actief die proberen de data van organisaties te hacken. Je kunt dus de dupe worden van internetcriminelen en daardoor schade krijgen. De autoriteit persoonsgegevens heeft de volgende tips gepubliceerd om thuis veilig te werken.
Meer lezenVeel werkgevers betalen aan hun werknemers een reiskostenvergoeding. Die betaling van reiskostenvergoeding is dan gebaseerd op afspraken in de individuele arbeidsovereenkomst, een arbeidsvoorwaardenregeling of de cao. Maar hoe zit dat nu met de werknemer die helemaal geen reiskosten maakt, omdat hij thuiswerkt?
Meer lezenVeel werknemers zijn daarom bezig om hun reeds aangevraagde vakantiedagen alsnog in te trekken bij hun werkgever. Echter, nu er daarnaast ook sprake is van minder werk en een verminderde liquiditeitspositie bij veel werkgevers, is dit vaak niet wenselijk.
Meer lezenBedrijven vragen massaal werktijdverkorting (WTV) aan voor hun personeel, wegens de situatie die door het Coronavirus is ontstaan. De communicatie van de Rijksoverheid, en ook van het UWV, over de WTV-regeling, is dat de werkgevers het loon volledig doorbetalen en ter – gedeeltelijke – compensatie een WW-uitkering ontvangen voor de uren dat met ontheffing niet gewerkt wordt.
Meer lezenHet wordt steeds duidelijker hoe groot de gevolgen van het Coronavirus op de wereldwijde economie, maar ook op de economie van onze provincie (Brabant) zullen zijn. Voor veel ondernemingen zal de Coronacrisis onmiddellijk druk leggen op de ontwikkeling van de liquiditeit. De druk op de overheid neemt toe om de economische pijn van het Coronavirus te verzachten.
Meer lezenHet Coronavirus grijpt steeds verder om zich heen en heeft een flinke economische impact. In bijzondere situaties stelt de overheid de mogelijkheid open voor werkgevers om werktijdverkorting aan te vragen. Dit is nu ook mogelijk om de economische gevolgen op te vangen van de uitbraak van het Coronavirus.
Meer lezen