Privacy: wat mag een werkgever aan een zieke werknemer vragen?
Uw werknemer belt op en zegt dat hij niet kan komen werken wegens ziekte. Vanaf dat moment worden gegevens uitgewisseld en een werkgever heeft die gegevens ook nodig. Een werkgever heeft er namelijk belang bij om een zieke werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen en heeft informatie nodig om bijvoorbeeld te kunnen beoordelen of het loon doorbetaald moet worden en/of welke re-integratiemaatregelen getroffen moeten worden.
Er is dus behoefte aan informatie, maar aan de andere kant heeft de zieke werknemer ook het recht op privacy. Zo mag een werkgever niet informeren naar de aard en de oorzaak van de ziekte van de werknemer en deze gegevens niet registreren. Ook niet als de werknemer deze gegevens uit zichzelf verstrekt of toestemming geeft voor registratie. Alleen de bedrijfsarts mag medische gegevens verwerken.
Zo mag een werkgever niet informeren naar de aard en de oorzaak van de ziekte van de werknemer en deze gegevens ook niet registreren. Ook niet als de werknemer deze gegevens zelf verstrekt of toestemming geeft voor registratie.
Wat mag een werkgever dan wel vragen?
Een werkgever mag informeren naar de volgende gegevens over de ziekte van de werknemer en deze gegevens registreren:
• Het telefoonnummer waarop de werknemer te bereiken is en het (verpleeg)adres van de werknemer;
• Hoe lang de ziekte van de werknemer vermoedelijk gaat duren;
• De lopende werkzaamheden en afspraken van de werknemer;
• Of de werknemer onder één van de vangnetbepalingen van de Ziektewet valt;
• Als een werknemer onder een vangnetbepaling valt, dan betaalt het UWV het loon i.p.v. de werkgever. Maar let op, de werkgever mag dan weer niet vragen onder welke vangnetbepaling de werknemer valt!;
• Zodra de werknemer twee maanden of langer in dienst is, of de werknemer onder de no-riskpolis valt;
• Of de ziekte van de werknemer verband houdt met een arbeidsongeval. Maar de werkgever mag dan weer niet vragen of het verzuim werkgerelateerd is;
• Of er sprake is van een verkeersongeval met regresmogelijkheid. Dat laatste houdt in dat de werkgever dan de kosten van het ziekteverzuim en de re-integratie mogelijk kan verhalen op de veroorzaker van het ongeval.
Hoewel niet naar medische gegevens gevraagd mag worden, mag een werkgever behoorlijk wat informatie opvragen zodat tot een doelgerichte aanpak van de ziekte gekomen kan worden. Ziekteverzuim is immers een kostbare zaak voor een werkgever en het is dus van belang om deze zo laag mogelijk te houden. Ook voor de werknemer zal betrokkenheid van werkgever een positieve stimulans zijn gedurende de re-integratie. Bovenstaand lijstje kan voor werkgevers een nuttig middel zijn om de benodigde informatie te verzamelen die nodig is voor re-integratie met inachtneming van het recht op privacy van de werknemer. Voor meer (praktische) informatie over het spanningsveld tussen het uitwisselen van informatie met de werkgever en het recht op privacy van de werknemer verwijzen wij naar de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.
Natuurlijk kan je ook altijd contact met ons opnemen met betrekking tot vragen rondom arbeidsongeschiktheid, re-integratie en het recht op privacy.