De overeenkomst van opdracht: voortgang Wet DBA en minimumloon
Al geruime tijd is de Wet DBA onderwerp van gesprek. Nieuws omtrent de voortgang van de Wet DBA bleef echter even uit. Aan de tijdelijke stilte over de voortgang van deze wet kwam onlangs een einde. Er is echter nog meer nieuws te melden dat invloed heeft op de overeenkomst van opdracht, te weten de toekomstige verplichting bepaalde opdrachtnemers in ieder geval het minimumloon te betalen.
Wet DBA
Wat was ook alweer de stand van zaken? De overgangsperiode is per 1 mei 2017 geëindigd, en vanaf die datum hebben we te maken met de zogenaamde transitieperiode. Die transitieperiode duurt tot 1 januari 2018. Gedurende deze transitieperiode zal de Belastingdienst nog niet handhaven op grond van de Wet DBA, althans de belastingdienst zal alleen handhaven ten aanzien van evident kwaadwillenden. We informeerden je hier al over in ons nieuwsbericht van 24 november 2016. Het instellen van de transitieperiode had te maken met het rapport opgesteld door de Commissie Boot waarin de Staatssecretaris werd geadviseerd de begrippen 'gezagsverhouding' en 'vrije vervanging' te herijken. Herijking vindt plaats door middel van een interdepartementale ambtelijke verkenning.
Op 20 april 2017 heeft de Staatssecretaris van Financiën na een periode van stilte weer van zich laten horen door middel van een brief aan de Tweede Kamer. De Staatssecretaris heeft in zijn brief geschreven dat het de bedoeling is om nog voor het zomerreces van 2017 helderheid te geven over het verdere traject. Volgens de Staatssecretaris zal dat mogelijk ook kunnen leiden tot een verdere verlenging van de transitieperiode. Het is de vraag hoe lang die transitieperiode verlengd kan worden nu in de invoeringswet van de Wet DBA is opgenomen dat uiterlijk op 1 mei 2019 een evaluatie van de Wet DBA moet hebben plaatsgevonden. Reden waarom wordt aangenomen dat eind 2018/begin 2019 een uiterlijke datum voor verdere verlenging van de transitieperiode zal zijn. Het zomerreces begint op 7 juli 2017 begint en voor die tijd zou er dus meer duidelijk moeten zijn.
Na de wijziging van de Wet Minimumloon is de wet ook van toepassing is op overeenkomsten van opdracht.
Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag
Op basis van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (hierna:'WML') heeft een werknemer jegens zijn of haar werkgever aanspraak op tenminste het minimumloon en de minimum vakantiebijslag voor de arbeid die hij in dienstbetrekking verricht. Vooralsnog ziet dat begrip 'dienstbetrekking' op de reguliere arbeidsovereenkomst. Op 28 maart 2017 is echter het wetsvoorstel tot aanpassing van de WML aangenomen. Na de wijziging van de WML is de wet ook van toepassing is op overeenkomsten van opdracht. Uitgezonderd zijn personen die werkzaam zijn op basis van een overeenkomst van opdracht en die dit doen in het kader van de uitoefening van een beroep of bedrijf. De laatst genoemde categorie wordt namelijk geacht zelf de verantwoordelijkheid te kunnen dragen voor een adequate inkomensniveau.
Welke opdrachtnemers vallen dan wél onder de toekomstige WML? Volgens de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel zijn dat bijvoorbeeld opdrachtnemers die in theorie de arbeid niet persoonlijk hoeven te verrichten, maar waarbij vervanging feitelijk niet aan de orde is en die verder onder vergelijkbare omstandigheden arbeid verrichten als de werknemers bij de opdrachtgever.
Wanneer de gewijzigde WML precies wordt ingevoerd is nog niet duidelijk. In het wetsvoorstel is gekozen voor een uitgestelde inwerkingtreding teneinde partijen de mogelijkheid te geven de lopende overeenkomsten van opdracht indien nodig aan te passen zodat zij in overeenstemming worden met de vereiste die de nieuwe wet stelt. De beloning moet dan dus worden opgetrokken tot tenminste het wettelijk minimumloonniveau. De invoering zal plaatsvinden binnen zes maanden na publicatie in het Staatsblad. Van publicatie is op het moment van schrijven van dit artikel nog geen sprake.
Heb je vragen over het voorgaande? Neem dan contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten en houd onze website in de gaten voor meer nieuws over onder andere de Wet DBA.