Werknemers in privéproblemen, een zorg voor de werkgever?

2017-09-27-artikel-werknemersproblemene.png

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van NIBUD dat 62% van de werkgevers te maken heeft met personeel met schulden. Dit zijn privéproblemen die zich kunnen uiten in ziekteverzuim of verminderde concentratie op het werk. Ook andere privéproblemen zoals (extreem) overgewicht, alcoholverslaving of een scheiding kunnen gevolgen hebben op de werkvloer. Werkgevers zijn begaan met hun werknemers en willen graag dat het goed met hen gaat. Naast dit persoonlijke belang, heeft werkgever echter ook een bedrijfseconomisch belang bij gezonde werknemers. Een zieke werknemer zal immers niet productief zijn. Wat zijn de mogelijkheden voor een werkgever om invloed uit te oefenen?

Privacy

Uitgangspunt is dat een werknemer recht heeft op privacy en een "goed werkgever" (artikel 7:611 BW) dient dit recht te respecteren. Een werkgever die daar anders over denkt, zal snel inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer van de medewerker (artikel 10 van de Grondwet). Op het moment dat het werk daadwerkelijk wordt benadeeld, heeft een werkgever daar echter wel degelijk iets over te zeggen. Ook in privétijd mag namelijk van de "goed werknemer" verwacht worden dat hij het belang van de werkgever niet uit het oog verliest. Zo ontbond de kantonrechter Groningen eerder dit jaar nog een arbeidsovereenkomst van een groepsleider bij een kinderdagverblijf omdat zijn functioneren werd belemmerd door extreem overgewicht. Hij kon bijvoorbeeld geen buitenactiviteiten met de kinderen ondernemen. Het kinderdagverblijf had een plan van aanpak gemaakt samen met de werknemer en heeft hem begeleiding geboden om tot gewichtsverlies te komen waardoor hij weer aan zijn functievereisten kon voldoen. Dit is echter niet gelukt en omdat er geen zicht was op verandering van de situatie binnen afzienbare tijd, leverde het volgens de kantonrechter een toereikende grond voor ontslag op.

Kansen vergroten

Op het moment dat het werk daadwerkelijk wordt benadeeld, heeft een werkgever daar echter wel degelijk iets over te zeggen. 

Om daadwerkelijk effectief te kunnen optreden moet je als werkgever wel wat doen. Hoe vergroot je deze kansen dan?

  1. Maak afspraken in de arbeidsovereenkomst en het bedrijfsreglement
    Een werkgever heeft op grond van artikel 7:660 BW instructierecht. Dit betekent dat een werknemer verplicht is zich te houden aan redelijke voorschriften van de werkgever. Zo kan een werkgever op grond hiervan een reglement vaststellen voor alcohol- en drugsgebruik en hiermee de levensstijl van een werknemer in enige mate beïnvloeden. Is het voor jouw onderneming van belang dat een werknemer een bepaalde fysieke conditie heeft en dus geen overgewicht heeft? Dan zou in het bedrijfsreglement een regeling voor verplichte deelname aan (bedrijfs)fitness kunnen worden opgenomen en in bepaalde situaties een maximum gewicht. Denk hierbij aan functies als beveiligingsmedewerkers.

  2. Stel de levensstijl aan de orde tijdens functioneringsgesprekken
    Signaleer je dat het niet goed gaat met jouw werknemer, bespreek dit dan met jouw werknemer. Jij bent hier in een bepaalde mate ook toe verplicht vanuit de zorgplicht van een "goed werkgever". Wijs een werknemer tijdig op zijn verantwoordelijkheden en bied hierbij ook begeleiding indien de situatie dit vereist. Maak gezamenlijk een plan van aanpak, monitor de afspraken die gemaakt zijn en leg deze afspraken schriftelijk vast. Komt een werknemer gemaakte afspraken niet na, dan kan hij hier in beginsel op worden afgerekend.

Conclusie

Hoewel privé privé is, zijn er wel mogelijkheden voor een werkgever om een werknemer aan te spreken op een ongezonde leefstijl. Een werkgever kan regels vaststellen binnen de mogelijkheden van de wet, samen met de werknemer afspraken maken om tot een gezonde leefstijl te komen en de werknemer daarin faciliteren en stimuleren. Zit de ongezonde levensstijl van de werknemer het functioneren vervolgens daadwerkelijk in de weg, dan blijkt uit de genoemde uitspraak dat je als werkgever actie kunt ondernemen.

Meer informatie over dit onderwerp of hulp nodig bij het opstellen van een bedrijfsreglement? Neem contact met ons op!