THEMAWEEK DE OVEREENKOMST | Dag 6: Platformwerkers

Tijdens deze themaweek behandelen we alle soorten overeenkomsten op basis waarvan gewerkt wordt. We bespreken de verschillen en de kenmerken van:

  • De arbeidsovereenkomst;

  • De overeenkomst van opdracht;

  • De overeenkomst van aanneming van werk en contracting;

  • Zzp’ers;

  • Thuiswerkers;

  • Platformwerkers;

  • Flexibele arbeidsrelaties (bepaalde tijd, oproepcontracten, uitzendwerk en payrollwerk);

Dit artikel gaat over Platformwerkers

Platformwerkers

Platformarbeid is een opkomend fenomeen. Hierbij is er sprake van een online platform dat via een website of een app klanten en aanbieders van specifieke diensten of producten samenbrengt. Bij platformarbeid zijn er doorgaans drie partijen betrokken, namelijk de arbeidskracht, de klant en het platform zelf. Het is bij platformarbeid veelal de vraag hoe de arbeidsverhouding tussen het platform en de arbeidskracht gekwalificeerd moet worden. De arbeidsovereenkomst en de opdrachtovereenkomst zijn beide niet altijd even goed toepasbaar op platformwerkers. Platformwerkers zijn vaak namelijk een beetje werknemer en een beetje opdrachtnemer. Platformarbeid bevat daarnaast elementen waar noch de arbeidsovereenkomst, noch de opdrachtovereenkomst in lijken te voorzien.

Om de arbeidsverhouding tussen het platform en de platformwerker te kwalificeren dient er getoetst te worden aan de elementen die op het bestaan van een arbeidsovereenkomst wijzen. Bij platformarbeid is het element ‘gezag’ voornamelijk van belang voor de vraag of er sprake is van een arbeidsovereenkomst of een opdrachtovereenkomst. Er zal aan de hand van de omstandigheden van het geval gekeken moeten worden of er sprake is van gezag en of de platformwerker vrijheid toekomt in de uitoefening van zijn werkzaamheden. Omstandigheden die hierbij een rol kunnen spelen zijn bijvoorbeeld instructies ten aanzien van bedrijfskleding en de tarieven die betaald dienen te worden. Als sprake is van een arbeidsovereenkomst tussen het platform en de platformwerker, dient vervolgens te worden bepaald of sprake is van uitzending of detachering.

In de afgelopen jaren is er veel jurisprudentie verschenen over de kwalificatie van platformarbeid. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Deliveroo, Uber en Helpling zaken. Deze rechtspraak is echter zeer casuïstisch en de kwalificatie van platformarbeid is dan ook nog steeds sterk afhankelijk van de omstandigheden van het geval.

De Europese Commissie heeft eerder dit jaar een voorstel gedaan ter bescherming van de platformwerkers. Op grond van de voorgestelde richtlijn zijn platformwerkers slechts zelfstandig als maximaal één van de volgende vijf criteria van toepassing zijn:

• Het platform bepaalt de beloning;
• Het platform stelt eisen aan het uiterlijk;
• Het platform monitort met digitale middelen, met name via een algoritme, de prestaties van de werkende of de kwaliteit van de output;
• Het platform bepaalt de werktijden;
• Het platform beperkt de mogelijkheden van de werkende om voor anderen te werken.

Als er sprake is van twee of meer van de bovengenoemde criteria dient de platformwerker als werknemer aangemerkt te worden.

Wil je hier nou meer over weten? Bel Kaper Nooijen Advocaten. Wij weten hoe het zit.

Roos VerhoorenNieuws