THEMAWEEK DE OVEREENKOMST | Dag 4: Overeenkomsten met zzp’ers

Tijdens deze themaweek behandelen we alle soorten overeenkomsten op basis waarvan gewerkt wordt. We bespreken de verschillen en de kenmerken van:

  • De arbeidsovereenkomst;

  • De overeenkomst van opdracht;

  • De overeenkomst van aanneming van werk en contracting;

  • Zzp’ers;

  • Thuiswerkers;

  • Platformwerkers;

  • Flexibele arbeidsrelaties (bepaalde tijd, oproepcontracten, uitzendwerk en payrollwerk);

Dit artikel behandelt overeenkomsten met zzp’ers

Overeenkomsten met zzp’ers

Sinds 1 mei 2016 kennen wij de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA). Opdrachtnemers en opdrachtgevers kunnen, om te voorkomen dat de belastingdienst hun overeenkomst aanmerkt als een arbeidsovereenkomst, de overeenkomst door de Belastingdienst laten toetsen vooraf of van een modelovereenkomst gebruikmaken. Meer informatie over deze modelovereenkomst en de toetsingsmogelijkheden vind je op de website van de belastingdienst: www.belastingdienst.nl, onder het kopje ‘modelovereenkomsten Wet DBA’.

Niet alleen de formulering van de overeenkomst is belangrijk, ook de uitvoering daarvan. Wanneer partijen feitelijk een andere uitvoering geven aan de overeenkomst dan wat ze hierover op papier hebben gezet, riskeren ze alsnog dat over de beloning loonheffing moet worden betaald.

In hun onderlinge verhouding geldt dan dat de opdrachtgever een naheffingsaanslag krijgt, mogelijk met een boete, die hij op de zzp’er kan verhalen. De zzp’er op wie het bedrag wordt verhaald, kan dit verrekenen met de door hem verschuldigde inkomstenbelasting. Niettemin kan dat nadelige gevolgen hebben, want de zelfstandige aftrek en eventueel de startersaftrek kan de zzp’er hierdoor kwijtraken. Het voordeel voor de zzp’er is wel dat hij, achteraf, voor de duur van de opdracht verzekerd is geweest voor werknemersverzekeringen. Dan had de zzp’er zelf een (veelal kostbare) arbeidsongeschiktheidsverzekering moeten afsluiten, en op een manier moeten reserveren voor zijn inkomen indien de opdracht eindigt en het werk wegvalt.

De Wet DBA heeft niet de duidelijkheid en de rust gebracht die was bedoeld, waardoor veel zzp’ers en hun opdrachtgevers nog altijd onzeker zijn over de kwalificatie van hun overeenkomst. Om die reden wordt er op dit moment niet gehandhaafd tegen opdrachtgevers die onbedoeld met verkapte dienstverbanden werken. Wanneer dat kwaadwillend gebeurt, kan de Belastingdienst wel handhaven.

Om de onduidelijkheid weg te nemen wordt er op dit moment gewerkt aan een webmodule als instrument om duidelijkheid en zekerheid te geven over de kwalificatie van de arbeidsrelatie voor de Belastingdienst.

Wil je hier nou meer over weten? Bel Kaper Nooijen Advocaten. Wij weten hoe het zit.

Roos VerhoorenNieuws