Een werknemer keert niet terug van vakantie door ziekte, wat nu?

Supervervelend, uitgerekend ziek worden als je vakantie hebt.
Hoe zit dat dan eigenlijk?

 

Tegen het einde van de zomervakantie behandelen we in een themareeks een aantal verschillende situaties waarin ziekte en vakantie samenlopen. In dit artikel bespreken we hoe het zit als een werknemer door ziekte niet terugkeert van vakantie.

Het kan zomaar gebeuren dat een werknemer ziek wordt tijdens vakantie in het buitenland en niet terug kan keren naar Nederland. Deze situaties komen bijvoorbeeld voor bij werknemers voor wie Nederland niet het woon- én werkland is, maar slechts het werkland.


Binnen de EU

Wanneer het gaat om een werknemer die inwoner is van de EU en die ziek wordt binnen de EU is de Verordening nr. 883/2004 en de Verordening nr. 987/2009 (hierna samen: de Verordening) van belang.

Het uitgangspunt is dat dat de geneeskundige vaststelling van ziekte plaats moet vinden in de lidstaat waar de betrokkene (woont of) verblijft. Een werknemer die dus verblijft in het buitenland kan niet verplicht worden om voor controles naar Nederland te komen. Een werkgever heeft een aantal mogelijkheden in het geval van een zieke werknemer in het buitenland:

  1. De werkgever kan de werknemer verzoeken naar Nederland te komen. De werknemer dient hier dan wel uitdrukkelijk schriftelijk mee in te stemmen.

  2. De werkgever kan een verklaring van een behandelend arts ter plaatse vragen. De medische bevindingen hebben op grond van de Verordening dezelfde juridische waarde als Nederlandse verklaringen.

  3. De werkgever kan het ‘orgaan’ van de (woon- of) verblijfplaats vragen de controle uit te voeren. De werknemer is verplicht mee te werken aan een dergelijke controle. De controle vindt wel plaats volgens de geldende procedures van de (woon- of) verblijfplaats.

  4. De werkgever kan een arts in de (woon- of) verblijfplaats aanwijzen die een verklaring over de gezondheidstoestand moet afgeven.

  5. De werkgever kan een arts vanuit Nederland naar de (woon- of) verblijfplaats sturen.

Een zieke werknemer is verplicht om deel te nemen aan activiteiten die zijn herstel en terugkeer op de arbeidsmarkt kunnen bevorderen. Het maakt hierbij niet uit in welke lidstaat een werknemer zich bevindt. De werkgever kan de werknemer ook oproepen om deel te nemen aan re-integratieactiviteiten in Nederland. De werknemer kan echter niet worden gedwongen om naar Nederland te komen als zijn gezondheidstoestand het niet toelaat. De kwaliteit van het medisch oordeel in het land van verblijf en met name het antwoord op de vraag of de werknemer in staat is om naar Nederland te reizen zijn hierbij cruciaal.


Buiten de EU

Wanneer een werknemer ziek wordt in een land buiten de EU en hierdoor niet kan terugkeren naar Nederland, is de hierboven genoemde Europese Verordening niet van toepassing. In dat geval is het Nederlandse recht van toepassing. Het inschakelen van een lokaal orgaan vergelijkbaar UWV is in die situatie niet mogelijk. Als werkgever mag je in dit geval een werknemer verplichten terug te keren naar Nederland, mits dit redelijk is en verwacht kan worden van werknemer in die situatie. Wanneer de werknemer te ziek is om te reizen, dient de werknemer dit aantoonbaar te maken door het overleggen van een doktersverklaring in het Engels van een lokale arts.

Als werkgever doet u er verstandig aan om verzuim- en controlevoorschriften op te stellen. In deze voorschriften kunt u regels opnemen voor ziekmelding bij verblijf in het buitenland. Het is hiermee voor alle partijen duidelijk wat partijen over en weer van elkaar mogen verwachten en wat de eventuele sancties zijn bij het niet opvolgen van de voorschriften. Ook heeft u als werkgever meer grip op situaties waarbij u werknemer ziek wordt buiten de EU. Heeft u hulp nodig bij het opstellen van verzuim- of controlevoorschriften dan helpen wij u graag.

Heb je hier vragen over of wil je advies? Bel Kaper Nooijen Advocaten. Wij weten hoe het zit!