Verlof op de schop?

Als je werkt heb je recht op (on)betaalde vrije dagen, oftewel verlof. Sommige verlofsoorten zijn wettelijk bepaald. Denk aan adoptieverlof, zorgverlof, zwangerschapsverlof, enz. Andere vormen van verlof verschillen qua cao. Dan heb je het over verlof bij een huwelijk, een begrafenis of een andere gebeurtenis.

 Europees is vastgesteld dat lidstaten een minimum aantal verlofdagen moeten garanderen, die ze vervolgens zelf in een concrete regeling kunnen vormgeven. In Nederland ligt dat vast in de Wet arbeid en zorg. Voor alle soorten verlof geldt dat ze zijn opgemaakt naar aanleiding van een behoefte onder de beroepsbevolking of om juist een bepaalde beweging in de arbeidsmarkt te creëren. Denk aan arbeidsmarktparticipatie voor vrouwen.

 De Sociaal Economische Raad (SER) neemt momenteel de huidige verlofregelingen onder de loep in de werkgroep ‘maatschappelijk verlof’. De SER gaat een advies schrijven, dat gepland is om eind van dit jaar te verschijnen, en gaat zich in dat advies uitlaten over de stroomlijning van de huidige verlofregelingen met de verschoven maatschappelijke behoeften.

 Wij zijn benieuwd met welk advies de SER gaat komen. Uiteraard brengen we jullie daarvan meteen op de hoogte.

 

Weten hoe het zit? Volg Kaper Nooijen Advocaten op Linkedin, Twitter, Facebook of Instagram.