In een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland oordeelde de kantonrechter over een studiekostenbeding voor de opleiding tot bedrijfsarts. De werkgever vordert terugbetaling van de studiekosten nadat de werknemer zelf de arbeidsovereenkomst had opgezegd.
Meer lezenEen beveiliger wordt verdacht van poging tot doodslag, op basis waarvan de korpschef toestemming intrekt en de beveiligingspas van de werknemer ongeldig wordt. Een ontbindende voorwaarde, waardoor de werknemer zijn baan verliest… Of niet?
Meer lezenHeb je als werkgever het gevoel dat een werknemer onvoldoende meewerkt aan re-integratie? Grijp niet te snel naar een loonstop, hieraan zijn strikte eisen gebonden.
Meer lezenOp 31 oktober 2023 moest de kantonrechter Amsterdam zich uitspreken over de situatie waarin een werknemer, die is ontslagen met toestemming van het UWV wegens verval van functie, vraagt om een billijke vergoeding omdat werkgever – volgens hem – niet aan de herplaatsingsverplichting heeft voldaan.
Meer lezenDe GGZ-instelling ontslaat de werknemer op staande voet, wegens het overtreden van de gedragscode en het op grove wijze schade van het vertrouwen in de werknemer. Wat deze werkgever óók doet, en dat zien we in de praktijk minder vaak voorkomen, en dat maakt deze uitspraak interessant, is de werknemer verzoeken om betaling van de gefixeerde schadevergoeding.
Meer lezenHet Gerechtshof Den Haag oordeelde over de opzegging door een zieke werknemer, die achteraf stelt aan die opzegging niet gehouden te kunnen worden, omdat de werkgever haar had moeten wijzen op het feit dat ze door die opzegging geen uitkering en geen transitievergoeding zou krijgen.
Meer lezenMag je als werkgever een werknemer op non-actief stellen als deze onder de maat presteert? De kantonrechter Zeeland-West-Brabant oordeelde over een geval waarbij de werkgever stelde dat een werknemer zodanig slecht functioneerde dat het had geleid tot een crisis in het team.
Meer lezenWe merken al enige tijd dat het concurrentiebeding aan inflatie onderhevig is. Steeds vaker blijkt een concurrentiebeding aantastbaar of blijkt dat wat op ’t oog een overtreding lijkt, door een rechter toch acceptabel wordt bevonden. Ook onrechtmatige concurrentie zonder concurrentiebeding wordt steeds minder vaak aangenomen. Zo ook door de kantonrechter Rotterdam op 20 oktober 2023.
Meer lezenDeliveroo, je kent ze wel, de maaltijdbezorgservice die met behulp van zzp-riders eten bij de mensen thuisbrengt en tevens voer voor vele procedures levert… In een nieuw hoofdstuk van deze saga oordeelde de Hoge Raad over deelname in het pensioenfonds.
Meer lezenEen Rabbijn en een kerkgenootschap sluiten een overeenkomst van opdracht. Als na enkele verlengingen echter de samenwerking wordt beëindigd komt ter discussie te staan of er niet tóch sprake is van een arbeidsovereenkomst…
Meer lezenJe werklaptop en -telefoon uitlenen aan een derde, reden voor ontslag? De kantonrechter oordeelde erover op 9 november 2023.
Meer lezenOp 18 februari 2023 is de Wet bescherming Klokkenluiders in werking getreden. Vanaf 17 december 2023 geldt de klokkenluidersregeling ook voor kleinere werkgevers, met 50 tot 250 werkzame personen. Zij zijn verplicht voor 17 december 2023 te beschikken over een (aangepaste) klokkenluidersregeling.
Meer lezenWerknemer volgt een opleiding die door werkgever wordt vergoed. De tweede arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt en partijen worden het niet eens over de voorwaarden voor voortzetting. Kan de werkgever de studiekosten op de werknemer verhalen?
Meer lezenEen zwaar aan alcohol verslaafde werknemer is ziek en nalatig in zijn re-integratieverplichtingen. Zodanig dat werkgever meent dat hier sprake is van verwijtbaar niet meewerken aan de re-integratie en een ontbindingsverzoek indient. Uitgemaakte zaak?
Meer lezenAls je werkt heb je recht op (on)betaalde vrije dagen, oftewel verlof. De Sociaal Economische Raad (SER) neemt momenteel de huidige verlofregelingen onder de loep.
Meer lezenDe arbeidsomstandigheden bij de grondafhandelingsbedrijven op luchthaven Schiphol zijn niet voldoende. Maar is Schiphol daarvoor aansprakelijk? Lees hier het oordeel van de kantonrechter.
Meer lezenOp 25 september 2023 wees de kantonrechter in Tilburg een vonnis in kort geding waarin een werknemer toelating tot het werk had geëist. De werkgever had deze werknemer, in afwachting van een ontslagaanvraag bij UWV wegens bedrijfseconomische redenen, op non-actief gesteld. Mag dat?
Meer lezenKan een OR gepasseerd worden als deze weigert in te stemmen met een besluit? in sommige gevallen wel, volgens de kantonrechter.
Meer lezenTalloze arbeidsmigranten werken onder schrijnende omstandigheden voor malafide uitzendbureaus. Het kabinet komt nu met een wetsvoorstel om dit tegen te gaan.
Meer lezenIs er bij een leer-werkovereenkomst sprake van een arbeidsovereenkomst? We leggen het uit aan de hand van een zaak waarover het Hof onlangs oordeelde.
Meer lezen